AV-online

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                Foto Pieter van Gent


Landelijke Dag Audiovisueel 2019

 Fotobondsleden hebben toegang op vertoon van de lidmaatschapskaart, niet leden betalen €5,-


 

22 maart 2019 

AV-wedstrijd AudioVisueel Online 2019

 AV-online 2019 de uitslag, https://fotobond.nl/fotowedstrijd/
De Juryleden van AV-Online 2019 zijn:
Ab van Dalen, Peter Willemse, Chris Stenger en Rob 'sGravendijk.
Allen met een stevige fotografische staat van dienst.

 

 

        Algemene opmerkingen over de beoordeling van de AV’s   Door Chris Stenger

 

·         Het audio gedeelte was in de meeste series zwak verzorgd. Dit verschijnsel is typerend voor AV makers die vanuit de fotografie wereld komen. Bij veel series bestond het audio gedeelte uit slechts één muziekstuk zonder enige verdere toevoeging. Weinig inzenders hebben live geluid gebruikt, slechts twee inzenders werkten met een voice-over en vrijwel niemand gebruikte extra geluidsfragmenten om iets te accentueren. Ik wil niet beweren dat zulke extra elementen altijd aanwezig moeten zijn in een audiovisual maar ze vormen wel belangrijke creatieve mogelijkheden die een AV meerwaarde kunnen geven!

·         Bij veel series vormen beeld en audio geen eenheid. Overvloeien op het ritme van de muziek is weliswaar niet altijd nodig of gewenst, maar als er in de muziek echt iets ‘gebeurt’ wil ik dat toch wel graag terugzien in het beeld. In veel series lijken beeld en geluid echter onafhankelijk van elkaar te zijn.

·         Veel series die ik zag waren toch vooral ‘audiovisuele fotoalbums’, maar een audiovisual is meer dan een serie plaatjes met een muziekje erachter. Ik zag vaak fraaie beelden maar zonder samenhang en zonder verhaal, ogenschijnlijk min of meer willekeurig samengevoegd. Werken zonder verhaallijn kan best als je bijvoorbeeld een sfeerbeeld wilt scheppen, maar zorg er dan in ieder geval voor dat de beelden een samenhang vertonen of een logische volgorde hebben.

·         Veel audiovisuals zijn aan de lange kant. Nu wil ik zeker niet beweren dat een audiovisual van 4 of 5 minuten zonder meer te lang is. Nee het gaat erom hoe de AV werd geprogrammeerd. Een audiovisual met veel afwisseling en een voice over mag van mij best 10 tot 15 minuten duren, mits het interessant genoeg is. Echter, als er weinig progressie is in beeld en geluid, is 4 minuten al snel te lang. Vooral natuurfotografen hebben de neiging om al die fraaie platen die ze hebben geschoten in een AV op te nemen, maar ja 20 beelden van een landschap die achter elkaar vertoond worden zonder dat er veel gebeurt in beeld en/of audio gaat toch vervelen, hoe fraai die landschappen ook zijn. 

·             Er werd heel weinig video gebruikt. Ook dit is weer iets dat typisch is voor AV makers die uit de fotowereld komen.             Het gebruik van videoclips kan echter een AV enorm verlevendigen en ik heb veel audiovisuals gezien waarbij ik dacht: waarom geen stukje video gebruikt.

 

 

Op zaterdag 16 november 2019,

vindt tijdens de Landelijke Dag AudioVisueel de uitreiking van de onderscheidingen van de winnende series plaats.

U en belangstellenden zijn van harte welkom. Niet leden €5,-.